Novosti

Dyson Airblade 9kJ certificiran sa HACCP certifikatom!

Dyson Airblade 9kj HACCP

Dyson Airblade 9kJ sada je certificiran sa HACCP International certifikatom.

Dyson Airblade 9kJ najnovije sušilo za ruke sada je certificirano kao sušilo za ruke koje je sigurno za hranu. Pogodno je za uporabu u objektima koji djeluju u skladu s programom sigurnosti hrane koji se temelji na HACCP-u, kao što su restorani ili industrija hrane i pića.

Dyson Airblade 9kj je opremljen sa HEPA filterom te beskontaktnim i brzim sušenjem ruku jamči higijensko sušenje ruku.

 

Što je HACCP?

HACCP, čita se „hasap“, je engleska kratica za Hazard Analysis and Critical Control Point. Možemo ga definirati kao proces analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka koji obuhvaća cijeli niz preventivnih postupaka s krajnim ciljem – osiguravanje zdravstveno ispravne hrane. Baziran je na znanstvenim činjenicama. Najjednostavnije se može reći da je HACCP zapravo sustav samokontrole, ali i sustav kvalitete kojim osiguravamo neškodljivost hrane.

 

Kome je HACCP obvezan?

Od 01.01.2009. prema Zakonu o hrani (NN 46/07) „Subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom , provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima HACCP-a“. To u prijevodu znači da je uvođenje HACCP sustava obveza svih koji rade s hranom, kao što su:

  1. Ugostiteljski objekti ( hoteli, restorani, catering objekti, konobe, pizzerije, bistroi…)
  2. Slastičarnice i pekarnice
  3. Mesnice
  4. Trgovine prehrane
  5. Objekti društvene prehrane (menze, domovi, dječji vrtići, škole…)

Naravno, obveza je i drugih sudionika u proizvodnji i trgovini hrane – „od polja do stola“ –  da se drže ovih načela.

 

Zašto je HACCP potreban?

Ovaj sustav postoji od 1959. godine kada je prvi put osmišljen za potrebe NASA-e kako bi se osigurala neškodljiva hrana za astronaute.

Slijedeći primjer ilustrira važnost HACCP-a. Pripremljena gotova jela moraju stajati u hladnjaku na temperaturi do +4 oC kako ne bi došlo do razmnožavanja bakterija u hrani. Ukoliko mi tu temperaturu ne očitavamo s pokazivača, te je ne zapisujemo, mi ne možemo znati je li taj uvjet zadovoljen. Zapisivanjem temperature u hladnjaku aktivno sudjelujemo u samokontroli i svojim potpisom preuzimamo odgovornost za točnost podataka.